'Smrt otroka pri porodu doma: Ko najsrečnejši trenutek postane nočna mora'

Spet en, v vrsti senzacionalističnih naslovov za pogrom nad porodom doma?

Odziv na članek avtorice Staše Pust: 'Smrt otroka pri porodu doma: Ko najsrečnejši trenutek postane nočna mora' oz. 'Predstojnik porodnišnice: "Raje niti ne pomislim, da se zaplet zgodi v prometni konici"', objavljen 28. 12. 2022 na FB strani ter portalu Žurnal24; vira: FB | žurnal24


vir: zaslonska slika (FB Žurnal24)

Kot je razvidno iz članka in kasneje odgovora Staše Pust, lahko o porodu doma govorijo vsi, le babice, ki pri porodu dejansko delamo, ne.Sem samostojna babica, ki deluje pri porodih doma in ostro zavračam neosnovano senzacionalistično pisanje o porodih doma.

Čeprav o varnosti poroda doma zgovorno pričajo številne tuje raziskave in o rezultatih, tako kot porodnišnice, poročam v Perinatalni informacijski sistem pri NIJZ, je najbolj neposreden pokazatelj varnosti poroda doma dejstvo, da morate insinuirati, da se tudi v Sloveniji dogaja, da pri porodih doma umirajo otroci, čeprav se to ne dogaja.

Naj ob tem dodam, da se s takšnimi članki - s pristranskim prikazovanjem, kjer o porodu doma ne povprašate niti babic, ki na tem področju delamo, verjetno nasprotno od pričakovanega - zaupanje v in zanimanje za porod doma krepita in ne manjšata. Opozorila "stroke" pa ob takšnih polresnicah in neupravičeni diskreditaciji ženske jemljejo manj in manj resno.

Varnost poroda (doma ali v porodnišnici) mora biti pomembna vsem, ki delujemo na področju poroda. Pri tem moramo paziti, da smo pri interpretaciji pošteni in da neustreznega delovanja posamezne babice, zdravnika ali ustanove ne moremo enostavno pavšalno pripisati neki obliki rojevanja - npr. porodu v porodnišnici ali pa porodu doma.

(V nasprotnem primeru bi bilo smiselno, da članek, na katerega kaže pasica prav v zgornjem članku: "UKC Maribor Dva dni po porodu umrla, vključili so se kriminalisti" zasnujete tako, da naj ženske ne rojevajo v porodnišnicah, ker tam umirajo.)

Drži, da imamo na področju poroda doma izzive, ki bi se jih bilo potrebno lotiti - že včeraj, ne jutri. Na nekatere nevarne prakse sem v preteklosti opozorila tako Ministrstvo za zdravje, delovno skupino za pripravo strokovnih usmeritev na področju poroda doma, kot tudi Zbornico-Zvezo, vendar žal ne zaznavam nobenih vidnih premikov. Samo vsake toliko nam slovenski mediji postrežete z novo izdajo "Porod doma je nevaren". Ob vsem pa se ne morem znebiti občutka, da tisti, ki bi lahko kaj ukrenili, samo potrpežljivo čakajo, da končno pride do nekega resnega zapleta, ko se bo porod doma bolj uspešno demoniziralo v medijih.

Kaj so torej izzivi pri porodih doma?

1. problem, ki ga lahko izpostavim je, kdo deluje kot babica pri porodu doma?

Majhno število babic in samoplačniška storitev botrujejo temu, da se ženske zadovoljijo tudi z babico ali pa laično osebo, ki nima dovoljenja za samostojno opravljanje dejavnosti ali z babico, ki prevzame preveč porodov, kar posledično pomeni, da ne more primerno poskrbeti za nosečnice/porodnice/otročnice in jim ne nudi ustreznega števila obiskov - bodisi zato, ker je kvalitetna babica že zasedena, ali ker je babica ali laična oseba, ki deluje "na črno" cenejša izbira.
Če bi porod doma bil v pretežni meri (max do višine poroda v porodnišnici) plačan/povrnjen s strani ZZZS, v kolikor bi mu prisostvovala babica z dovoljenjem, bi se interes za "delo na črno" zmanjšal.

2. problem je, kaj lahko stori ženska, ki je pri porodu doma bila neustrezno obravnavana?

Če pride do neustrezne obravnave ali suma na neustrezno obravnavo, ženske niso primerno informirane niti usmerjene, kam naj poročajo o neustrezni babiški oskrbi.

Le na ta način bi lahko dobili pregled nad nevarnimi praksami, ki se sedaj lahko skrito in nemoteno dogajajo še naprej.

Naloga države ni, da preko medijev brezplodno in neosnovano svari, da porod doma ni varen. Naloga države je, da nudi vzvode, da v kolikor se zgodijo nepravilnosti in nekvalitetna ali celo nevarna praksa, sproti in ne čez leta ali celo desetletja, poskrbi, da stečejo ustrezni postopki in se neprimerno ali nestrokovno ali nevarno delo prekine takoj, ko je mogoče ter se ne ponavljajo.

Sedanji sistem tega ne omogoča, zato tudi organizacija, ki je bila povezana z obema v članku omenjenima zapletoma, nemoteno dela naprej, potencialne uporabnice njihovih storitev pa z dejstvom, da je prišlo do tragičnega izida, sploh niso seznanjene.

Več o porodu doma, o varnosti pa tudi o pomanjkljivostih v Sloveniji, si lahko preberete tukaj: https://www.babicanina.si/tags/porod-doma-ni-hec

Opomba:
zgornji odziv je bil objavljen kot komentar na objavo zurnal24 na njihovi FB strani; nanj je odgovorila avtorica Staša Pust:

"Nina Radin Hvala za komentar. V prispevku sta že zastopani obe strani; na koncu namreč sledi izkušnja o porodu doma ene izmed porodnic. Samostojen članek z babico o tematiki poroda na domu pa sledi kmalu. Lepe praznike

Sledil je naslednji članek z babico Nastjo Pavel. Za uravnoteženje vseeno še čakamo članek z babico, ki deluje pri porodih doma. Menda nismo v situaciji, ko so o porodih doma vprašani vsi, le babice, ki pri njih delamo, ne?!

Deli objavo: